Το Αμαλίειον Οικοτροφείο Θηλέων μπορεί να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του στο Μαρούσι εντελώς δωρεάν μικρό αριθμό σπουδαστριών που δεν έχουν κατοικία στην Αθήνα. Κατά προτίμηση γίνονται δεκτές σπουδάστριες που έχουν χάσει τους δύο ή τον ένα από τους γονείς τους ή είναι μέλη πολυτέκνων οικογενειών ή οικογενειών που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Οποιαδήποτε όμως σπουδάστρια αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα σπουδών μπορεί να υποβάλλει αίτηση. Η φιλοξενία είναι πλήρης και περιλαμβάνει εκτός από στέγη (δίκλινα δωμάτια, ατομικά λουτρά - WC) πρωινό γεύμα & δείπνο, ξένες γλώσσες, χρήση Η/Υ & internet, δυνατότητα μεταπτυχιακών υποτροφιών.Οι εγκαταστάσεις του Αμαλιείου Οικοτροφείου Θηλέων βρίσκονται στο Μαρούσι σε κηρυγμένο χώρο πρασίνου 20 περίπου στρεμμάτων, επί της Λεωφ. Κηφισίας 219 (πλησίον σταθμού ηλεκτρικού Αμαρουσίου) και έχουν ανακαινισθεί για να ανταποκριθούν στις υψηλές προδιαγραφές φιλοξενίας της Ολυμπιακής Οικογένειας (διαιτητές - κριτές συνομοσπονδίας τένις).
Αμαλίειο, Αμαλείο, ΑΜΑΛΙΕΙΟΝ, ΑΜΑΛΙΕΙΟ, ΑΜΑΛΕΙΟ, οικοτροφείο, θελέων, στέγη, σπουδαστική εστία, εστία, φοιτητές, φοιτήτριες, φοιτητική εστία, φοιτητική, σπουδάστριες, ενοίκιο, ενοικίαση, δωρεάν στέγαση, κατοικία, πολύτεκνος, οικονομικό πρόβλημα, αίτηση, φιλοξενία, υποτροφία, υποτροφίες, εγκαταστάσεις, επαρχία, Αθήνα
   
 
     
 

Κηφισίας 219, 15124 Μαρούσι
Τηλ. 210 8020938
secretariat@amalieion.gr
 
     

Ιστορικό

 

Το Αμαλίειον Οικοτροφείον Θηλέων ιδρύθηκε το 1855 με σκοπό να περιθάλψει και φροντίσει παιδιά που έμειναν ορφανά εξ' αιτίας τη θανατηφόρου επιδημίας χολέρας που έπληξε την χώρα, κυρίως δε την Αθήνα.

Η ιδέα ανήκει στην Μαρία Υψηλάντη και για την υλοποίησή τους εργάστηκαν με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα σπουδαίες Αθηναίες όπως η Ζωή Σούτσου, η Κυριακούλα Κριεζή, η Ανδρομάχη Ρενιέρη και η Λουκία Ρίζου. Η Βασίλισσα Αμαλία ανέλαβε με μεγάλο ενδιαφέρον την προστασία του Ιδρύματος αυτού που για το λόγο αυτό έλαβε το όνομά της «Αμαλίειον». Εκτός από την κοινωνική φροντίδα τα κορίτσια εμορφώνοντο και αποκτούσαν τα κατάλληλα, για την εποχή εφόδια.

Το «Αμαλίειον» θέσπισε ανωτέρα επαγγελματική σχολή όπου εδιδάσκοντο κοπτική, ραπτική, κέντημα, δαντελοποιία, οικιακή οικονομία.

Το 1873 στην παγκόσμια έκθεση της Βιέννης και στην καλλιτεχνική έκθεση της Γλασκόβης απέσπασε από τα πρώτα βραβεία χειροτεχνημάτων.

Η πρώτη περιουσία του Αμαλιείου σχηματίστηκε από τις συνδρομές των μελών της Φιλανθρωπικής Εταιρίας. Τα μεγάλα όμως ποσά που επέτρεψαν στο Ίδρυμα να ευδοκιμήσει, προέρχονταν από εισφορές Ελλήνων από την Οδησσό, το Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη, την Πετρούπολη, την Τεργέστη και την Μασσαλία, ύστερα από έκκληση της Βασιλίσσης Αμαλίας.

Ο Ανδρέας Συγγρός υπήρξε μέγας ευεργέτης του Ιδρύματος και η σύζυγός του διετέλεσε Πρόεδρος με ιδιαίτερη αγάπη, στοργή και προσωπική φροντίδα για τα παιδιά.

Η επαγγελματική σχολή έχει καταργηθεί και σήμερα το Οικοτροφείο παρέχει δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες του μαθητικού πληθυσμού στέγαση, σίτιση, ένδυση και εκπαίδευση για το Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο και σε άλλα μορφωτικά ιδρύματα. Χορηγεί υποτροφίες για ανώτερες και ανώτατες σπουδές με κάλυψη των δαπανών τους.

Πρόσφατα έχει επεκτείνει τους σκοπούς του και λειτουργεί από φέτος και ως σπουδαστική εστία.

Το Αμαλίειον μπορεί να φιλοξενήσει σε ειδική πτέρυγα των ανακαινισμένων, σύγχρονων και λειτουργικών εγκαταστάσεών του στο Μαρούσι εντελώς δωρεάν αριθμό σπουδαστριών από την επαρχία.

Σε κρίσιμες για το έθνος περιστάσεις και σε περιόδους μεγάλων ανθρωπιστικών κρίσεων, το έτος 1953 μετά από το φονικό σεισμό στα Ιόνια Νησιά εισήχθη στο Αμαλίειον μεγάλος αριθμός ορφανών παιδιών, το έτος 1974 με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο φιλοξενήθηκαν περίπου 50 Κυπριωτόπουλα κ.λ.π., εξεπλήρωσε με αυταπάρνηση το φιλανθρωπικό του καθήκον επεκτείνοντας την δραστηριότητά του.

Από την Διοίκηση του Αμαλιείου πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες της Ελληνικής Κοινωνίας. Σήμερα το Αμαλίειον διοικείται από ενδεκαμελή Διοικούσα Επιτροπή αποτελουμένη από τους κ.κ. Δέσποινα Μανεά Πρόεδρο, Ευαγγελία Μόσχου Αντιπρόεδρο, Λυκούργο Αρεταίο Έφορο, Σταύρο Μαγγίνα Γεν. Γραμματέα και Μέλη τους κ.κ. Γεώργιο Βλάχο, Έφη Ζαμπίκου, Παναγιώτα Παληού, Χαράλαμπο Κινάτο, Αγγελική Ρουσσάκη – Σούλτσε, Αγγελική Αλερευρογιάννη και Εμμανουήλ Τσουδερό, τις αποφάσεις της οποίας εκτελεί η Πρόεδρος και ο Έφορος.

   
  supported by Xsion.gr